Euroliquids haalt dubbele productie met zelfde aantal mensen dankzij automatiseringsgraad
Het zijn vooral silo’s en leidingen die de aanblik van Euroliquids bepalen. Het Rotterdamse bedrijf produceert vloeibare meststoffen. Zeven jaar geleden waren 25 medewerkers goed voor een productie van 40.000 ton per jaar. Nu produceert hetzelfde team maar liefst 80.000 ton. Directeur Robert van den Kieboom: “Dat is vanzelfsprekend alleen mogelijk dankzij de hoge automatiseringsgraad. DNA heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. De vloeibare meststoffen die Euroliquids produceert, worden vooral toegepast in de land- en tuinbouw. Dezelfde stoffen worden echter ook toegepast in de chemische industrie en door afvalwaterzuiveringen. De producten worden dan ook gemaakt op basis van verschillende recepten. Automatisering door DNA betekende hierbij een groot winstpunt.
Constante kwaliteit dankzij software
“DNA heeft een compleet ERP-systeem voor ons gerealiseerd. Bedrijfsspecifiek en gekoppeld aan de productieautomatisering. Een belangrijk onderdeel is het beheer van de recepten. De productmanager legt in het systeem heel gedetailleerd een recept vast, inclusief alle vereiste samenstellingen, temperaturen, mengtijden, monsternames, etc. Dit recept is leidend bij de aansturing van de machines. Voorheen hing de kwaliteit grotendeels af van de operator en de zorgvuldigheid waarmee hij het recept uitvoerde. Nu hebben we een veel hogere mate van consistentie. De productietijd is verkort en de kwaliteit veel constanter. Dat is de kracht van automatisering.”
Die consistente en constante kwaliteit is een sterk punt van Euroliquids. Nee, het heeft niets te maken met de overigens strenge wettelijke normen. Euroliquids legt de lat hoger. Een verkeerde samenstelling van de meststof kan op het land of in de kas schade aan de planten opleveren.
Optimaal locatiebeheer
Dat stelt ook hoge eisen aan de opslag van grondstoffen en eindproducten. “We slaan de meststoffen op in 1000 litertanks. Maar niet alles mag bij elkaar. Soms heb je te maken met een maximale houdbaarheid, of resten van verschillende partijen. Daarom heeft DNA ook het locatiebeheer geautomatiseerd. Het terrein staat helemaal vol, maar we weten alles feilloos te vinden. Het systeem kent op een intelligente wijze locaties toe die aan alle voorwaarden voldoen. Dat maakt de opslag heel efficiënt.”
Betrokken, creatief en flexibel
Nee, DNA hoefde geen verstand van meststoffen en chemische samenstellingen te hebben om de oplossing voor Euroliquids te realiseren. “Maar ze zijn wel bereid om ons bedrijf te leren begrijpen, zodat ze actief kunnen meedenken. Niet alleen bij de ontwikkeling van maatwerk, maar ook bij de inrichting en het beheer van de infrastructuur. Want dat doen ze ook voor ons.”, zo heeft Van den Kieboom ervaren.“DNA is creatief bij het bedenken van oplossingen. Maar de mensen van DNA zijn ook flexibel. Als wij er middenin het groeiseizoen achter komen dat er in de software iets moet worden aangepast, hebben we niets aan uitgebreide functionele beschrijvingen. Dan bellen we gewoon DNA en zeggen we: ‘Dit hadden we bedacht, maar het werkt niet. Kan je het vandaag oplossen?’ Kijk, die flexibiliteit maakt de samenwerking met DNA prettig!”
Robert van den Kieboom, directeur Euroliquids